Su kaynaklarını korumada arıtma tesislerinin önemi

Su kaynaklarını korumanın ve doğru kullanımının çok önemli olduğu günümüzde atıksu arıtma tesislerinin kurulumu ve doğru işletilmesi de bir o kadar önemli hale gelmiştir.

Yapılan araştırmalar, Akdeniz Havzası çanağında yer alan ülkemizin iklim değişikliğinden ciddi manada etkilendiğini ve önlem alınmaması halinde 2030 yılında su fakiri bir ülke olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu maalesef ki ortaya koymaktadır.

Son dönemde ülkemizdeki su kaynakları üzerinde artan tehlikeler, arıtma tesislerinde arıtılan atıksuların daha sıkı bir şekilde izlenmesine ve denetlenmelerin artmasına neden olmuştur.

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği tablolarında tanımlanan sektörler, atıksularında veya arıtma tesislerinin çıkış sularında atıksu deşarjı ve/veya derin deniz deşarjı konulu çevre izin belgesi eklerinde belirtilen aralıklarla numune almakla, ölçüm ve analiz yapmak suretiyle kontrol etmekle, atıksuların özellik ve miktarlarına ilişkin bilgileri sürekli veya belli aralıklarla belirlemek ve belgelemekle yükümlüdürler.

Debi değerlerine bağlı olarak gerekli debi ölçüm ve numune alma sıklığı aşağıda yer alan Tablo 1’e göre yapılır.

Tablo 1: Debiye göre numune alma sıklığı

1.a. ENDÜSTRİYEL NİTELİKLİ ATIKSULAR İÇİN NUMUNE ALMA SIKLIĞI*

Debi (m³/gün)

Endüstriyel atık sular için iç izlemeye esas numune alma sıklığı**

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından denetime esas asgari numune alma sıklığı

≤ 50

Dört ayda bir

Yılda bir

51-200

İki ayda bir

Altı ayda bir

201-1000

Ayda bir

Dört ayda bir

1001-10000

On beş günde bir

Üç ayda bir

>10000

Haftada iki

İki ayda bir

*- Evsel nitelikli atıksuyu olan endüstriyel tesislerde bu tablo kullanılacaktır.

**- Eğer ilk yıl boyunca üç ardışık numune analiz sonuçlarının deşarj standartlarına uyulduğu gösterilebilirse, izleyen yıllarda ilgili sektör tablosunda yer alan pH, KOİ, BOİ, Yağ-Gres, AKM parametreleri dışındaki diğer parametrelere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nü yazıyla bilgilendirmek kaydıyla yılda bir kez bakılması yeterlidir. Eğer parametrelerden biri deşarj standartlarına uymazsa takip eden yıl içinde tabloya göre numune alınmalıdır.

Karada üretim yapılan balıkçılık tesislerinde, tesisin tamamını temsil edecek şekilde; 50 m3/gün ve altında debiye sahip tesislerden yağışlı ve kurak dönemi temsil etmek üzere yılda 2 kez, 50 m3/gün üzerindeki debiye sahip tesislerden ise her mevsim olmak üzere yılda 4 kez iç izlemeye esas numune alınır.

Denetime esas numuneler ise; 50 m3/gün ve altında debiye sahip tesislerden yılda en az 1 kez, 50 m3/gün üzerindeki debiye sahip tesislerden ise yılda en az 2 kez alınır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerince yıllık numune alma sayısı artırılabilir. İç izleme veya denetime esas alınan örneklerden herhangi birisi deşarj standartlarına uymazsa, takip eden yıl içinde tabloya göre numune alınmalıdır.

1.b. KENTSEL - EVSEL NİTELİKLİ ATIKSULAR İÇİN NUMUNE ALMA SIKLIĞI

Kentsel-Evsel debi E.N. (Eşdeğer Nüfus)

Kentsel-Evsel atıksular için iç izlemeye esas numune alma sıklığı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından denetime esas asgari numune alma sıklığı

2000-9999

Ayda bir***

Yılda bir

10000-49999

Ayda bir

Üç ayda bir

50000-99999

On beş günde bir

İki ayda bir

≥100000

Haftada iki

Ayda bir

***-Eğer ilk yıl boyunca deşarj standartlarına uyulduğu gösterilebilirse, izleyen yıllarda dört örnek; eğer dört örnekten birisi deşarj standartlarına uymazsa, takip eden yıl içinde 12 örnek alınmalıdır.

a) Günlük atık su debisi 10000 m3/gün üzerinde olan arıtma tesislerinin çıkışlarına;

1) GPRS modem veya buna benzer uzaktan izleme özelliği olan cihazlar konulması,

2) (Cihazın hafızası olmalı ve en az 1 aylık ölçümleri hafızasında saklayabilmeli) Ve bu cihazların Bakanlık VPN ağına bağlanabilecek yapıda olması,

3) Bu cihazlara debi, pH, Sıcaklık, Çözünmüş Oksijen ve İletkenlik sensorları bağlanarak online olarak izlenme sağlanması,

4) İşletmecinin, elde edilen verilerin Bakanlık veri toplama merkezinde toplanması için gereklilikleri yerine getirmesi gerekir.

2021 yılında özellikle Marmara Denizimiz’de yaşanan ve deniz canlılarını ve halkımızı derinden etkileyen müsilaj oluşumu herkese bir daha hatırlatmıştır ki yer üstü ve yer altı kaynaklarımız yaşam kalitemizin ve hakkımızın en değerli destekçileridir.

Doğal kaynaklarımızı korumanın bu kadar önemli olduğu ve kıymetinin daha da artacağı ilerleyen dönemlerde atıksu arıtma tesislerinde arıtılan atıksuların izlenebilirliğinin de giderek yaygınlaşacağı aşikardır.

YORUM EKLE

banner5